Hvad er et solcelleanlæg og hvordan virker det?

Solceller, solcellepaneler

Et solcellepanel laver strøm og er bygget op i tynde lag af halvledere, anti-reflektorisk glas, isoleringslag og holdes samlet af en aluminiumsramme. Et solcellepanel er sammensat af mange små celler, som tilsammen gør, at et panel typisk kan yde 200-260 watt.

Et solcellepanel (elektricitet) har i modsætning til et solfangerpanel (varmt vand) ingen bevægelige dele eller væsker i konstruktionen. Derfor kræver et solcellepanel ingen vedligeholdelse og forventes at have en levetid på ca. 35 år. Et solcellepanel er bygget til at absorbere lyset og er af samme årsag behandlet med et antireflektorisk glaslag, som tilsammen gør, at et solcellepanel ikke giver generende genskin. For at opnå den fulde ikke-reflektoriske effekt for hele solcelleanlægget skal aluminiumsrammerne dog være sort-eloxeret.

Hvordan producerer solceller strøm?

solcelle-opbygning

Et solcellepanel producerer strøm ved både direkte og indirekte lys. Når panelerne er sat sammen vil spændingen (volten) være nogenlunde konstant, og det vil være strømmen (amperen) som varierer ved forskellige lysforhold. Cellens temperatur (ikke at forveksle med udendørs-temperaturen) påvirker mest spændingen i panelet, hvorfor man vil opleve at spændingen vil være højere om vinteren og lavere i de varme sommermåneder.

Et typisk panel på 37 volt ved 25 grader vil derfor kunne svinge fra 31,15 volt ved +70 grader og op til 41,55 volt ved -10 grader. Derimod vil strømmen, som ligger på 9 amp ved 25 grader, kun svinge fra 9,17 amp ved +70 grader og 8,87 amp ved -10 grader. Disse parametre tager vi højde for, når vi sammensætter et solcelleanlæg med den rette inverter.

Læs også betegnelsen for solceller på Wikipedia

Inverteren sørger for brugbar strøm fra solcellepanelerne

Inverteren konverterer jævnstrømmen fra solcellepanelerne til brugbar 230 volt vekselstrøm. Inverterens procentvise effektivitet refererer til hvor stor en andel af jævnstrømmen, som laves om til vekselstrøm. Jo højere effektivitet, jo mindre tab i processen. Alle invertere har et maks.- og min.-input i forhold til ampere og volt, som den kan modtage fra panelerne. Ud over dette har den et ønsket arbejdsområde, som er defineret med MPP min. og max.

Så længe man holder spændingen indenfor MPP-området vil inverteren være effektiv, men selv indenfor dette MPP-område er der mulighed for at optimere yderligere. En af de få grundregler med placering af inverter er, at man ikke må sætte inverteren op på et uisoleret loft eller udvendigt på en solfyldt sydgavl. Inverteren fungerer derfor bedst under kølige forhold og vil ved temperaturer fra 45-60 grader blive mindre effektive eller automatisk lukke helt indtil temperaturen falder.

Alle disse parametre tager vi højde for i sammensætningen af dit solcelleanlæg, således du er sikret den mest optimerede løsning.